President Donald Trump maakt de ene u-bocht na de andere in de handelsoorlog, maar over één ding is hij de afgelopen weken glashelder geweest: Fed-baas Jerome Powell doet het in zijn ogen absoluut niet goed.

Trump liet duidelijk doorschemeren dat hij de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank graag zou willen ontslaan, voordat diens tweede termijn er in 2026 opzit. Maar volgens Powell is dat tegen de wet. Dinsdag ontkende Trump overigens weer dat hij Powell zou willen ontslaan.

Maar of hij Powell nou wel of niet wil ontslaan, Trump doet iets heel belangrijks als hij de voorzitter van de Federal Reserve wegzet als “enorme loser”. Volgens analisten wil hij de centrale bank de schuld te geven, als de Amerikaanse economie in een recessie terechtkomt en niet zijn eigen onvoorspelbare handelsbeleid.

“Trump maakt zich duidelijk zorgen over een afzwakkende economie. Amerikanen zullen hem daar de schuld van geven”, zegt beleggingsstrateeg Ed Yardeni tegen Business Insider. “Maar hij zal dan zeggen dat niet hij de recessie heeft veroorzaakt, maar de Fed door de rente niet te verlagen”. Yardeni schreef vorige week al in een rapport dat Trump Powell wil neerzetten als “zondebok”, als de economie instort.

Die boodschap is de laatste weken alleen maar duidelijker geworden, toen Trump de Fed opriep onmiddellijk de rente te verlagen of anders zelf de verantwoordelijkheid te nemen als dingen misgaan.

Vorige week schreef de president op Truth Social dat de centrale bank de beleidsrente "al lang geleden" had moeten verlagen en "ze nu zeker moet gaan verlagen". Hij omschreef Fed-voorzitter Powell daarbij als "Meneer TE LAAT EN VERKEERD."

Beleggers hebben negatief gereageerd op de aanvallen vanuit het Witte Huis op de baas van de Federal Reserve en het perspectief dat de onafhankelijkheid van de centrale bank in gevaar komt. Toen Trump maandag met nog meer kritiek op Powell kwam, gingen de aandelenmarkten fors omlaag samen met traditionele veilige havens als Amerikaanse staatsobligaties en de dollar.

Trump is ondertussen aan het opscheppen over de 'successen' van zijn eigen economische beleid. Vorige week wees hij op signalen van lagere inflatie in de VS en het succes van zijn importtarieven op Amerikaanse import.

"De Verenigde Staten halen in RECORDHOEVEELHEDEN tarieven binnen en de kosten van vrijwel alle producten gaan naar beneden", schreef Trump in een bericht op Truth Social. "Ook de INFLATIE is gedaald. Beloftes gedaan, beloftes nagekomen!"

Foto: Anna Moneymaker/Getty Images

"Natuurlijk is Trump bezig met Powell de schuld te geven", zegt hoofdstrateeg Jay Woods van Freedom Capital Markets tegen Business Insider. Woods zegt dat financiële markten niet in het verhaal van Trump trappen over hoe de zaken er voor staan. Beleggers zijn juist vol lof over de manier waarop de Fed-voorzitter heeft gehandeld in het ongekende tijdperk van volatiliteit sinds 2018.

"Laten we erkennen dat Powell in de afgelopen zeven jaar heeft moeten dealen met een enorme financieringscrisis, de pandemie, torenhoge inflatie, omvallende regionale banken, een 'zachte landing' en nu een wereldwijde handelsoorlog", schreef analist Michael Brown van Pepperstone maandag. "Ik zou zeggen dat hij verdomd goed werk heeft gedaan."

Brown zegt tegen Business Insider dat Trump ook probeert de schuld af te schuiven voor toekomstige problemen die worden veroorzaakt door zijn importtarieven. "Ik denk dat het hier om en cynische politieke truc gaat, waarbij Trump de Fed niet alleen de schuld wil geven van de negatieve gevolgen voor de economie van zijn beleid, maar ook van de negatieve gevolgen op de financiële markten", legt hij uit. "En de Fed kan zich daar moeilijk tegen verdedigen."

Wat staat financiële markten te wachten?

Foto: Drew Angerer/Getty Images

De Fed lijkt niet van plan te zijn op korte termijn de rente te verlagen, nu de centrale bank de gevolgen van de importtarieven op de inflatie probeert in te schatten. Powell zei afgelopen week in een speech voor de Chicago Economic Club dat de centrale bank "wacht op meer helderheid", voordat het monetaire beleid wordt aangepast.

Met zijn gevecht tegen de Fed zorgt Trump er volgens beursstrateeg Yardeni ironisch genoeg voor dat de kans op een recessie groter wordt, gelet op de enorme onzekerheid die beleggers angst aanjaagt.

"Dat alles vergroot de kans dat de economie in een recessie belandt, omdat het negatieve welvaartseffect van de aandelenmarkten ervoor kan zorgen dat consumenten echt de hand op de knip gaan houden", aldus Yardeni.

Brown van Pepperstone komt met een vergelijkbare waarschuwing voor de markten en stelt dat de "verkoop Amerika-strategie" op de beurs wordt doorgezet, zolang Trump doorgaat met zijn aanvallen op Powell en de Federal Reserve. "Ik denk dat er een direct verband is tussen de aanvallen op de Fed-baas en de prikkels voor beleggers om hun blootstelling aan de Verenigde Staten te verminderen".

LEES OOK: Amerikanen lijken serieuzere zorgen te krijgen over gebrek aan respect van Trump voor de rechtsstaat